Kadétprogram
Kezdőoldal Hazafias- és honvédelmi nevelésHonvéd Kadét ProgramÖsztöndíjakInstruktoroknakPedagógusoknakKadétoknak

Honvéd Kadét Program

A Honvéd Kadét Program középiskolában folyó, a hazafias- és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer, melyben a tanórai és szabadidős elemek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásukat, és teljesítik a nevelési és felkészítési célokat. 

A tanórákon a tanulók megismerhetik és elsajátíthatják Magyarország biztonság- és szövetségi politikájának jellemzőit, a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, a katonai értékek és hagyományok alapjait. Ezen ismeretekkel kialakul és folyamatosan erősödik a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségük. Ezen felül sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, mint a terepen történő tájékozódás, a túlélés és menedéképítés, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai.

A tanórai elfoglaltságot iskolánként eltérő szabadidős programok egészítik ki, amelyeken egyrészt az elsajátított ismereteket a honvéd kadétok a gyakorlatban is kipróbálhatják, másrészt részt vehetnek pl. laktanya-látogatáson, hagyományőrző programokon, gyalogtúrán és múzeumlátogatáson; megismerhetik a honvédelemhez kötődő sportokat, pl. a sportlövészetet vagy a küzdősportokat; részt vehetnek akadályversenyen, paintball vagy airsoft bajnokságokon vagy akár a túlélő tábort is kipróbálhatják.

A Honvéd Kadét Program három színtéren valósulhat meg. Ezek a honvéd kadét közismereti képzés, a honvéd kadét szakképzés és a honvéd középiskola és kollégium.