Miért jó ha gyermeke kadéttá válik?

Honvéd kadétként az eredményes tanulást nem csak jó osztályzattal jutalmazzuk, hanem ösztöndíjat is kaphatnak a fiatalok.

A honvéd kadétok a  tanulmányaik alatt olyan izgalmas programokon vehetnek részt, mint például laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások. Honvéd kadét formaruhát viselhetnek a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magukra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőivé válnak, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen. A tanulmányaik végére megtanulják a társaikat tisztelni, vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részük, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha a kadétok szeretnének, érettségi vizsgát is tehetnek honvédelmi alapismeretekből, amely által könnyebben tudnak felvételt nyerni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapszakjaira.

A képzésekről

HKP I. szint
Honvéd kadét közismereti képzés

Ha a kadét honvéd kadét közismereti képzésben vesz részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat fog tanulni heti 1-2 órában, amelyen megismerkedhet azzal, hogy állampolgárként milyen honvédelmi feladatai vannak és azzal is, hogy mit tesz a Magyar Honvédség a haza védelméért. Mindezek mellett számos, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tehet, ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy akár az önvédelem. Honvédelmi alapismeretekből - választható érettségi tantárgyként - érettségizhet is, amely felvételi tárgyként szerepel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre történő jelentkezésnél. A tanórai elfoglaltságot - az iskola választásától függően - szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatják a kadétok, másrészt számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Jogi nyelven mindez így hangzik: a honvédelmi alapismeretek választható közismereti tantárgy kerettanterve szerinti, középiskolában folyó képzés.

HKP II. szint
Honvéd kadét szakképzés

A technikumi képzés 5 éves. Az első két év ágazati alapismereteket adó képzése után a második ciklusban duális képzés folyik. A honvédelem ágazatban a természettudományi, informatikai, elektronikai és műszaki ismereteket sajátíthatnak el a tanulók.
A négy kötelező közismereti tárgyból (magyar, történelem, matematika, idegen nyelv) tesznek érettségit a honvéd kadétok, a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy, amely egy emelt szintű érettséginek felel meg. Így 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap a kadét. Kézhez kapja az érettségi bizonyítványát, és a technikusi végzettségét igazoló oklevelét.

A tanórai elfoglaltságot - az iskola választásától függően - szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatják a kadétok, másrészt számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Jogi nyelven mindez így hangzik: a honvédelemért felelős miniszter által engedélyezett, a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 10. §-a szerinti szakmajegyzékben szereplő honvéd kadét szakmára felkészítő, technikumban zajló képzés.

HKP III. szint
Honvéd Középiskola és Kollégium, honvéd kollégium

Ez a képzési forma lehetőséget biztosít arra, hogy a kadétok a hétköznapjaikat hasonlóan éljék, mint a katonák. A bentlakásos iskolában a tanórákon, a gyakorlati foglalkozásokon és a kollégiumban is ismereteket szerezhetnek a honvédelemről és a Magyar Honvédségről. Az iskolai elfoglaltságot szakkörök, szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatják a kadétok, másrészt számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

A felvételi eljárás során a kadétok választhatnak, hogy gimnáziumi, vagy technikumi osztályba szeretne jelentkezni.

Ha bővebben szeretne olvasni erről a képzési formáról, akkor keresd fel az ország egyetlen honvéd középiskolájának, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak a honlapját!

Jogi nyelven mindez így hangzik: a HKP felső szintje, amely esetén a Honvédelmi Minisztérium fenntartói irányítása alá tartozó többcélú szakképző intézmény vagy köznevelési intézmény a HKP tanórai és szabadidős elemeinek hatását a kötelező bentlakásos képzéssel fokozza.

Hogyan lehet gyermeke honvédkadét?

Először is jelentkeznie kell  egy olyan középiskolába, ahol tanítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. Ezeknek az intézményeknek a listáját itt találja. Amint felvételt nyert az intézménybe és felveszi a honvédelmi alapismeretek közismereti képzést már honvéd kadéttá is vált!

Keresés

Keresés

Szint

Szint

Megyék

Megyék
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Nyíregyházi Székhelyintézmény
HKP I.
4405 Nyíregyháza Tünde utca 10/a
06 42 594 656; 06 20 316 4344
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szendrő Telephely
HKP I.
3752 Szendrő Fő út 34.
06 48 800 881; 06 20 375 3147
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szikszó Telephely
HKP I.
3800 Szikszó Szent Anna utca 33.
06 20 516 8063
http://www.abigelsuli.hu
Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
HKP I.
6800 Hódmezővásárhely Árpád utca 8.
06 62 535 490
https://gmmg.hu
Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium
HKP I.
7720 Pécsvárad Vak Béla utca 8.
06 72 465 030
https://bela2.hu/
Ösztöndíjak

Ösztondíjprogramjaink segítségével sokféle támogatásban részesülhetnek kadétaink

érdekel

Programok és versenyek

Honvéd Kadét Kupa

A Honvéd Kadét Kupa a kadétoknak szóló versenysorozat. A sorozat alkalmával nem csak a  kadétok, de az iskolák is versenybeszállnak egymással.

A Honvéd Kadét Kupa állomásai: Honvédelmi Járőrverseny, Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny, Magyar Honvédség Katonai Küzdősport Bajnokság, Honvédelmi Sportszövetség Lövész Kupa, Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny és az Országos Haditorna Verseny.

Honvédelmi Tábor

A Honvédelmi táborokba 12-18 éves, magyar állampolgársággal rendelkező diákok jelentkezhetnek, amelyeket honvédségi szervezetek rendeznek. A tábor programelemei: alaki fogások, paintball, airsoft játékok, légpuska lövészet, egészségügyi ismeretek, tereptan, túlélési ismeretek, testnevelés és sport vetélkedők, illetve a szervező honvédségi szervezetre jellemző foglalkozások.

Országos Haditorna Verseny

Az Országos Haditorna Verseny középiskolásoknak szóló, megyei selejtezőkből és országos döntőből álló, felmenő rendszerű honvédelmi csapat-sportverseny. A résztvevők a következő versenyszámokban mérik össze tudásukat: tájfutás, figyelés-távbecslés, kézigránát hajítás célba, légfegyveres/lézerfegyveres lövészet, honvédelmi totó, elsősegély nyújtás, akadálypálya, fegyveres váltófutás.

1000 év katonái

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség „1000 év katonái” címmel kétfordulós honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt hirdet. A verseny célja, hogy a középiskolások megismerjék a magyar hadtörténelem győztes eseményeit és ezáltal bemutassuk számukra a megújuló Magyar Honvédséget. A vetélkedőre 7 fős csapatok jelentkezhetnek.

Honvédelmi Minisztérium
Székhely: 1055 Budapest, Balaton utca 7-11.
Postai cím: 1885 Budapest, Pf.: 25.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram