Miért jó ha gyermeke kadéttá válik?

Honvéd kadétként az eredményes tanulást nem csak jó osztályzattal jutalmazzuk, hanem ösztöndíjat is kaphatnak a fiatalok.

A honvéd kadétok a tanulmányaik alatt olyan izgalmas programokon vehetnek részt, mint például laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások. Honvéd kadét formaruhát viselhetnek a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magukra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőivé válnak, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen. A tanulmányaik végére megtanulják a társaikat tisztelni, vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részük, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha a kadétok szeretnének, érettségi vizsgát is tehetnek honvédelmi alapismeretekből, amely által könnyebben tudnak felvételt nyerni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karának alapszakjaira.

A képzésekről

HKP I. szint
Honvéd kadét közismereti képzés

HKP I. szint Honvéd kadét közismereti képzés

A honvéd kadét közismereti képzés során a diákok – honvéd kadétok – honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgyat tanulnak heti 1-2 órában, amelyen megismerkedhetnek azzal, hogy milyen honvédelmi feladatai vannak a magyar állampolgároknak és azzal is, hogy mit tesz a Magyar Honvédség a haza védelméért. Mindezek közben számos, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tesznek, ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy akár az önvédelem. Az ebben a képzési formában tanuló honvéd kadétok honvédelmi alapismeretekből – választható érettségi vizsgatárgyként – érettségizhetnek is, amely felvételi tárgyként szerepel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre történő jelentkezésnél. A tanórai elfoglaltságot – az iskolánként eltérő – szabadidős programok egészítik ki. Ezek egyrészt az elméletben tanultak gyakorlását segítik, másrészt a diákok számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

HKP II. szint
Honvéd kadét szakképzés

HKP I. szint Honvéd kadét közismereti képzés

A honvéd kadét szakképzés technikumi képzés, mely 5 éves. Az első két év honvédelmi ágazati alapoktatását követően a honvéd kadétok ágazati alapvizsgát tesznek, majd a képzés második részében (11-12-13. évfolyamon) a szakmairánynak megfelelő szakmai oktatáson vesznek részt. Amennyiben a 12. évfolyam végén a kadét úgy dönt, hogy a pályáját a technikum befejezését követően katonakét folytatja, akkor az utolsó évben a Magyar Honvédség egyik szervezeténél (alakulatánál), duális képzésben fejezheti be a technikumot. A választható szakmairányok a honvéd kadét szakma esetén a következők:

  1. Gépjármű mechatronikai technikus (szerviz)
  2. Elektronikai technikus
  3. Honvédelmi igazgatási ügyintéző
  4. Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus
  5. Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető
  6. Környezetvédelmi technikus (környezetvédelem)
  7. Logisztikai technikus

E képzés keretében a 12. évfolyam végén legfeljebb három kötelező közismereti vizsgatárgyból (magyar, történelem, matematika vagy idegen nyelv) lehet előrehozott érettségi vizsgát tenni, a 13. évfolyam végén van lehetőség a negyedik közismereti vizsgatárgy és a technikusi vizsga letételére. A technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi vizsgatárgy, amely egy emelt szintű érettséginek felel meg. Így a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt is kapnak a képzés résztvevői: az érettségi bizonyítványt, és a technikusi végzettségét igazoló oklevelet.

A tanórai elfoglaltságot – iskolánként eltérő – szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultak gyakorlására van lehetőség, másrészt számos olyan program is rendelkezésére áll a tanulóknak (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

A képzést sikeresen befejezők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára jelentkezéskor többletpontra jogosultak, illetve az altisztképzés választásakor is előnyt élvezhetnek.

HKP III. szint
Honvéd középiskola és kollégium, honvéd kollégium

HKP I. szint Honvéd kadét közismereti képzés

Ez a képzési forma az ország négy városában biztosít lehetőséget arra, hogy a hétköznapjait az itt tanuló kadétok hasonlóan éljék, mint a katonák. A bentlakásos iskolában a tanórákon, a gyakorlati foglalkozásokon és a kollégiumban is ismereteket szerezhetnek a honvédelemről és a Magyar Honvédségről. Az iskolai elfoglaltságot szakkörök, szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultak gyakorlására van lehetőség, másrészt számos olyan program is rendelkezésére áll a tanulóknak (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

A felvételi eljárás során a jelentkezők választhatnak, hogy gimnáziumi, vagy technikumi osztályba szeretnének jelentkezni.

Ha bővebben szeretne olvasni erről a képzési formáról, akkor keresse fel a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium honlapját, ahol nem csak a debreceni, hanem a nyíregyházi, hódmezővásárhelyi és szolnoki tagintézményekről is talál információt!

Hogyan lehet gyermeke honvédkadét?

Először is jelentkeznie kell egy olyan középiskolába, ahol tanítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

Ezeknek az intézményeknek a listáját itt találja. Amint felvételt nyert az intézménybe és felveszi a honvédelmi alapismeretek közismereti képzést már honvéd kadéttá is vált!

iskolák

Keresés

Keresés

Szint

Szint

Megyék

Megyék
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Nyíregyházi Székhelyintézmény
HKP I.
4405 Nyíregyháza Tünde utca 10/a
+36 42 594 656
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szendrő Telephely
HKP I.
3752 Szendrő Fő út 34.
+36 48 800 881
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szendrő Telephely
HKP I.
3752 Szendrő Fő út 34.
+36 48 800 881
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szikszó Telephely
HKP I.
3800 Szikszó Szent Anna utca 33.
+36 20 516 8063
http://www.abigelsuli.hu

Ösztöndíjak

Ösztondíjprogramjaink segítségével sokféle támogatásban részesülhetnek kadétaink

részletek

Programok és versenyek

A Honvéd Kadét Kupa a kadétoknak szóló versenysorozat. A sorozat alkalmával nem csak a kadétok, de az iskolák is versenybeszállnak egymással.

A Honvéd Kadét Kupa állomásai: Honvédelmi Járőrverseny, Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny, Magyar Honvédség Katonai Küzdősport Bajnokság, Honvédelmi Sportszövetség Lövész Kupa, Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny és az Országos Haditorna Verseny.
részletek

A Honvédelmi táborokba 12-18 éves, magyar állampolgársággal rendelkező diákok jelentkezhetnek, amelyeket honvédségi szervezetek rendeznek. A tábor programelemei: alaki fogások, paintball, airsoft játékok, légpuska lövészet, egészségügyi ismeretek, tereptan, túlélési ismeretek, testnevelés és sport vetélkedők, illetve a szervező honvédségi szervezetre jellemző foglalkozások.

részletek

Az Országos Haditorna Verseny középiskolásoknak szóló, megyei selejtezőkből és országos döntőből álló, felmenő rendszerű honvédelmi csapat-sportverseny. A résztvevők a következő versenyszámokban mérik össze tudásukat: mátrix labirintus futás, elsősegélynyújtás, lézer váltófutás, kézigránát (KGR) hajítás célba, akadálypálya, figyelés, tájékozódás, távbecslés, fegyveres váltófutás.

részletek

A Honvédelmi Minisztérium 2022-ben – a 150 éves magyar tisztképzés jegyében – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karával közösen szervezi meg a kétfordulós vetélkedőt, amely első, levelező fordulója lezárult. A második fordulóba bejutott 6 csapat 2022. szeptember 30-án mérheti össze tudását az egyetem Ludovika Kampuszán megrendezésre kerülő elméleti és ügyességi vetélkedőn, a “Ludovikás-felvételin”.

Megszakítás