Miért jó ha gyermeke kadéttá válik?

Honvéd kadétként az eredményes tanulást nem csak jó osztályzattal jutalmazzuk, hanem ösztöndíjat is kaphatnak a fiatalok.

A honvéd kadétok a  tanulmányaik alatt olyan izgalmas programokon vehetnek részt, mint például laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások. Honvéd kadét formaruhát viselhetnek a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magukra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőivé válnak, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen. A tanulmányaik végére megtanulják a társaikat tisztelni, vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részük, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha a kadétok szeretnének, érettségi vizsgát is tehetnek honvédelmi alapismeretekből, amely által könnyebben tudnak felvételt nyerni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karának alapszakjaira.

A képzésekről

HKP I. szint
Honvéd kadét közismereti képzés

Ha gyermeke honvéd kadét közismereti képzésben vesz részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat fog tanulni heti 1-2 órában, amelyen megismerkedhet azzal, hogy a magyar állampolgároknak milyen honvédelmi feladatai vannak és azzal is, hogy mit tesz a Magyar Honvédség a haza védelméért. Mindezek közben számos, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tehet, ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy akár az önvédelem. Honvédelmi alapismeretekből - választható érettségi vizsgatárgyként - érettségizhet is, amely felvételi tárgyként szerepel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karra történő jelentkezésnél. A honvédelmi alapismeretek tantárgyból emelt szintű érettségit tévő kadétok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karára  való jelentkezés esetén többletpontra lehetnek jogosultak. A tanórai elfoglaltságot - az iskola választásától függően - szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatja, másrészt számos olyan programon vehet részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Jogi nyelven mindez így hangzik: a honvédelmi alapismeretek választható közismereti tantárgy kerettanterve szerinti, középiskolában folyó képzés

HKP II. szint
Honvéd kadét szakképzés

A technikumi képzés 5 éves. Az első két év honvédelmi ágazati alapoktatását követően ágazati alapvizsgát tesznek a honvéd kadétok, majd a képzés második részében (11-12-13. évfolyamon) a szakmairánynak megfelelő szakmai oktatáson vesznek részt. Amennyiben 12. év végén a kadét úgy dönt, hogy a pályáját - a technikum befejezését követően - katonaként folytatja, akkor az utolsó évben a Magyar Honvédség egyik szervezeténél (alakulatánál), duális képzésben fejezheti be a technikumot. A választható szakmairányok a honvéd kadét szakma esetén a következők:

  1. Gépjármű mechatronikai technikus (szerviz)
  2. Elektronikai technikus
  3. Honvédelmi igazgatási ügyintéző
  4. Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus
  5. Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető
  6. Környezetvédelmi technikus (környezetvédelem)
  7. Logisztikai technikus

E képzés keretében a 12. évfolyam végén legfeljebb három kötelező közismereti vizsgatárgyból (magyar, történelem, matematika vagy idegen nyelv) lehet előrehozott érettségi vizsgát tenni, a 13. évfolyam végén van lehetőség a negyedik közismereti vizsgatárgy és a technikusi vizsga letételére. A technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi vizsgatárgy, amely egy emelt szintű érettséginek felel meg. Így a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt is kapnak a képzés résztvevői: az érettségi bizonyítványt, és a technikusi végzettségét igazoló oklevelet.

A tanórai elfoglaltságot - az iskola választásától függően - szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatják a kadétok, másrészt számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Ha gyermeke a honvéd kadét szakképzést sikeresen befejezi, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karára való jelentkezéskor többletpontra lesz jogosult, illetve az altisztképzés választásakor is előnyt élvezhet.

Jogi nyelven mindez így hangzik: a honvédelemért felelős miniszter által engedélyezett, a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 10. §-a szerinti szakmajegyzékben szereplő honvéd kadét szakmára felkészítő, technikumban zajló képzés.

HKP III. szint
Honvéd középiskola és kollégium, honvéd kollégium

Ez a képzési forma az ország négy városában biztosít lehetőséget arra, hogy a hétköznapjaidat gyermeke hasonlóan élje, mint a katonák. A bentlakásos iskolában a tanórákon, a gyakorlati foglalkozásokon és a kollégiumban is ismereteket szerezhetnek a kadétok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről. Az iskolai elfoglaltságot szakkörök, szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatják, másrészt számos olyan programon vehetnek részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisír-gondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.
A felvételi eljárás során választhatnak az ide jelentkezők, hogy gimnáziumi, vagy technikumi osztályba szeretnének jelentkezni.

A honvéd kadét szakképzésben résztvevők, valamint a honvédelmi alapismeretek tantárgyből emeltszintű érettségit tevő kadétok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karára való jelentkezés esetén többletpontra lehetnek jogosultak.

Ha bővebben szeretne olvasni erről a képzési formáról, akkor keresse fel a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium honlapját, ahol nem csak a debreceni, hanem a nyíregyházi, hódmezővásárhelyi és szolnoki tagintézményekről is találhat információt!

Jogi nyelven mindez így hangzik: a HKP felső szintje, amely esetén a Honvédelmi Minisztérium fenntartói irányítása alá tartozó többcélú szakképző intézmény vagy köznevelési intézmény, amely a HKP tanórai és szabadidős elemeinek hatását a kötelező bentlakásos képzéssel fokozza.

Hogyan lehet gyermeke honvédkadét?

Először is jelentkeznie kell  egy olyan középiskolába, ahol tanítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. Ezeknek az intézményeknek a listáját itt találja. Amint felvételt nyert az intézménybe és felveszi a honvédelmi alapismeretek közismereti képzést már honvéd kadéttá is vált!

Keresés

Keresés

Szint

Szint

Megyék

Megyék
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Nyíregyházi Székhelyintézmény
HKP I.
4405 Nyíregyháza Tünde utca 10/a
+36 42 594 656
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szendrő Telephely
HKP I.
3752 Szendrő Fő út 34.
+36 48 800 881
http://www.abigelsuli.hu
Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola - Szikszó Telephely
HKP I.
3800 Szikszó Szent Anna utca 33.
+36 20 516 8063
http://www.abigelsuli.hu
Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
HKP I.
6800 Hódmezővásárhely Árpád utca 8.
+36 62 535 490
https://gmmg.hu
Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum
HKP I.
6760 Kistelek Ifjúság tér 3.
+36 62 259 228
https://www.afg.hu/
Ösztöndíjak

Ösztondíjprogramjaink segítségével sokféle támogatásban részesülhetnek kadétaink

érdekel

Programok és versenyek

Honvéd Kadét Kupa

A Honvéd Kadét Kupa a kadétoknak szóló versenysorozat. A sorozat alkalmával nem csak a  kadétok, de az iskolák is versenybeszállnak egymással.

A Honvéd Kadét Kupa állomásai: Honvédelmi Járőrverseny, Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny, Magyar Honvédség Katonai Küzdősport Bajnokság, Honvédelmi Sportszövetség Lövész Kupa, Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny és az Országos Haditorna Verseny.

Honvédelmi Tábor

A Honvédelmi táborokba 12-18 éves, magyar állampolgársággal rendelkező diákok jelentkezhetnek, amelyeket honvédségi szervezetek rendeznek. A tábor programelemei: alaki fogások, paintball, airsoft játékok, légpuska lövészet, egészségügyi ismeretek, tereptan, túlélési ismeretek, testnevelés és sport vetélkedők, illetve a szervező honvédségi szervezetre jellemző foglalkozások.

Országos Haditorna Verseny

Az Országos Haditorna Verseny középiskolásoknak szóló, megyei selejtezőkből és országos döntőből álló, felmenő rendszerű honvédelmi csapat-sportverseny. A résztvevők a következő versenyszámokban mérik össze tudásukat: mátrix labirintus futás, elsősegélynyújtás, lézer váltófutás, kézigránát (KGR) hajítás célba, akadálypálya, figyelés, tájékozódás, távbecslés, fegyveres váltófutás.

1000 év katonái

A Honvédelmi Minisztérium 2022-ben - a 150 éves magyar tisztképzés jegyében - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karával közösen szervezi meg a kétfordulós vetélkedőt, amely első, levelező fordulója lezárult. A második fordulóba bejutott 6 csapat 2022. szeptember 30-án mérheti össze tudását az egyetem Ludovika Kampuszán megrendezésre kerülő elméleti és ügyességi vetélkedőn, a "Ludovikás-felvételin".

Honvédelmi Minisztérium
Székhely: 1055 Budapest, Balaton utca 7-11.
Postai cím: 1885 Budapest, Pf.: 25.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Megszakítás